Belzebubs: η πιο… μπλακμέταλ οικογένεια

Θα μπορούσε να είναι μια οικογένεια σαν όλες τις άλλες, με τις πολλές γνωστές καθημερινές προκλήσεις και συνήθειες: την ανατροφή των παιδιών, τη δουλίτσα των γονιών και τις επισκέψεις στην εκκλησία. Μονάχα που τα παιδιά λέγονται Λίλιθ και Λεβιάθαν, η δουλίτσα των γονιών είναι μια Μπλακ Μέταλ μπάντα κι όσο για την εκκλησία, ε, φαντάζεστε ποιον μπορεί να λατρεύουν εκεί…

BELZEBUBS_COVER-1

Το οπισθόφυλλο της τελευταίας έκδοσης της Jemma Press δίνει παραπάνω από αρκετά στοιχεία για να προετοιμάσει τον αναγνώστη για ό,τι ακολουθεί. Το Belzebubs είναι ένα κόμικ για μία από τις πιο ιδιόμορφες οικογένειες της 9ης Τέχνης, δημιούργημα του Φιλανδού δημιουργού κόμικς, JP Ahonen, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στο AthensCon 2018, με αφορμή τη μετάφραση του κόμικ του στα ελληνικά (μετάφραση: Βασίλης Μπαμπούρης).

belzebubs_print-36Κιθαρίστας και frontman του συγκροτήματος είναι ο Σλοθ. Παρέα με τους Χάμπαθ (μπασίστας), Σαμ (ντράμερ) και Ομπεσίξ (κιθαρίστας), έχουν στήσει το συγκρότημα των Belzebubs, ένα συγκρότημα black-metal, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Την ίδια στιγμή, ο Σλοθ είναι παντρεμένος με τη Λούσυφερ και έχουν κάνει δύο παιδιά: τη Λίλιθ και τον Λεβιάθαν. Αν προσθέσεις και την -ανώνυμη ως τώρα- γιαγιά της οικογένειας, έχεις πάνω κάτω τους κεντρικούς χαρακτήρες της σειράς.

Μίας σειράς χιουμοριστικής, με έναν απολαυστικά διεστραμμένο τρόπο. Τα στερεότυπα των μεταλλάδων, και δη των μπλακμεταλλάδων, παρουσιάζονται με επιτηδευμένη υπερβολή: δαίμονες, πτώματα, πεντάλφες, νεκροκεφαλές, διακοσμούν τις σελίδες του Belzebubs και δένουν ομαλά με τη «φάση» των ηρώων. Ο Σλοθ με την παρέα του παίζουν ντόμινο με ταφόπλακες. Οι λέξεις που συνδέονται με το Χριστιανισμό αντιμετωπίζονται ως βρισιές. Η γιαγιά δε θέλει να δεχτεί πως ο παππούς έχει πεθάνει. Ο μικρός κάθε τόσο περνάει τη φάση του και συμπεριφέρεται σαν… καλό παιδί.

Το χιούμορ του JP Ahonen είναι αυθόρμητο, αυθεντικό και άφθονο. Το γκοθάδικο περιβάλλον που χτίζει, παρουσιάζεται με μία καρτουνίστικη αθωότητα, η οποία, σε συνδυασμό με την ατάκα ή το ευτράπελο που παρουσιάζει σε κάθε σελίδα, αφοπλίζει τον αναγνώστη και προκαλεί εκκωφαντικό γέλιο. Δε χρειάζεται να είσαι μεταλλάς για να απολαύσεις το Belzebubs – αν είσαι μπορεί να σου φανεί εξαρχής πιο οικείο. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και οι… αμύητοι αναγνώστες, γρήγορα προσχωρούν στο μεταλάδικο γίγνεσθαι, χάρη στο ανεπιτήδευτο και πηγαίο πλαίσιο που διαμορφώνει με μαεστρία ο δημιουργός του.

Το ασπρόμαυρο είναι απόλυτα ταιριαστό για το συγκεκριμένο κόμικ, καθώς αναδεικνύει όλα αυτά που περιγράφω παραπάνω. Δεν προσπαθεί άλλωστε να εντυπωσιάσει. Απλά να σε κάνει να γελάσεις, να περάσεις καλά. Μπλέκει τη στερεοτυπική μορφή και στάση ζωής των μεταλλάδων με τις συνηθισμένες οικογενειακές καταστάσεις -σχολείο, οικογενειακά τραπέζια, τσακωμοί, ερωτική ζωή του ζευγαριού κ.ο.κ.- με τρόπο απρόσμενο και, μερικές φορές υπερβολικό, αλλά δε μένει εκεί. Όταν σκαρφίζεται κάποιο αστείο, κάποια ατάκα, κάποιο λογοπαίγνιο, δε χάνει την ευκαιρία να το εντάξει: κορυφαίο παράδειγμα οι σελίδες με τον Belzebob Ross («και μετά με τη σπατουλίτσα θα ξύσω εδώ για να βγαίνει ματωμένος εμετούλης»).

Το κόμικ ξεκίνησε την μέταλ πορεία του το 2016, όταν ο JP Ahonen αποφάσισε να φτιάξει ένα κόμικ με βάση τα σκίτσα που είχε κάνει τον προηγούμενο Οκτώβρη, όταν συμμετείχε στο διαγωνισμό Inktober. Εμπνευσμένος και από το προηγούμενο graphic novel του, Perkeros (Sing No Evil), ένα «ραβασάκι» στη μουσική με γερές δόσεις μέταλ, ο δρόμος ήταν ήδη χαραγμένος. Το κόμικ ξεκίνησε να δημοσιεύεται διαδικτυακά και βρήκε άμεση ανταπόκριση, αποκτώντας σύντομα φανατικό κοινό – εξ ου και οι εκδόσεις σε ελληνικά, ισπανικά, αγγλικά, ιταλικά, νορβηγικά, και βλέπουμε.

Μάλιστα, δεν περιορίστηκε στο αρχικό του μέσο αλλά απέκτησε και οπτικοακουστική υπόσταση, στο animated video clip της φανταστικής μπάντας Belzebubs, σε συνεργασία με την Century Media, δημιουργώντας κατά κάποιον τρόπο του Gorillaz της black metal. Το πρώτο music video είναι το Blackened Call, ενώ αυτήν την περίοδο ετοιμάζεται το δεύτερο και το πρώτο άλμπουμ της μπάντας θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο.

Στην Εφημερίδα των Συντακτών του σαββατοκύριακου 8-9/12, δημοσιεύτηκε η συνέντευξή μου με το δημιουργό, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Ρίξτε μια ματιά στις σελίδες του δημιουργού και του κόμικ:

https://jpahonen.com/

https://belzebubs.com/

https://www.facebook.com/belzebubsofficial/

Σχολιάστε