One Piece: 1000 επεισόδια!

Η συνηθέστερη ευχή που περιμένουμε να ακούσουμε σε επετειακές συνθήκες είναι το περίφημο… «να τα εκατοστήσεις». Ενίοτε μπορεί να εμφανιστεί κάποιος πλειοδότης και να αναβαθμίσει στο πολλαπλάσιο την κλασική αυτή ευχή, αναφωνώντας «να τα χιλιάσεις!» – αλλά συνήθως η πλειοδοσία σταματάει κάπου εκεί.

Για το «One Piece», τη δημοφιλέστερη ιαπωνική σειρά κινουμένων σχεδίων (anime) της γενιάς μας, αυτό πλέον δεν είναι αρκετό. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι την Κυριακή, 21 Νοεμβρίου του 2021, η αγαπημένη σειρά εκατομμυρίων ανά τον πλανήτη έγραψε τηλεοπτική ιστορία, προβάλλοντας το χιλιοστό της επεισόδιο!

Φυσικά, παρά το εντυπωσιακό νούμερο, δεν είναι η πρώτη τηλεοπτική σειρά που το φτάνει. Στην Ιαπωνία, σειρές όπως τα πασίγνωστα Pokemon, ο Detective Conan (Case Closed), το Doraemon ή το Sazae-san -με το τελευταίο να βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας με περισσότερα από 7500 επεισόδια!- έχουν ξεπεράσει προ πολλού τον συγκεκριμένο αριθμό επεισοδίων.

Καμία άλλη σειρά, όμως, δεν έχει καταφέρει να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών της σε βάθος περισσότερων από 20 χρόνων διαρκούς τηλεοπτικής προβολής, με τον τρόπο που το έχει καταφέρει το «One Piece». Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στη συνοπτική παρουσίαση με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την αρχική εμφάνιση της έντυπης μορφής του.

Η σειρά-φαινόμενο βασίζεται στο ομώνυμο manga που υπογράφει ο ιδιοφυής Eiichiro Oda και ξεκίνησε να προβάλλεται τον Οκτώβριο του 1999. Από τότε μέχρι σήμερα, κάθε Κυριακή πρωί στους τηλεοπτικούς δέκτες του Fuji TV βγαίνει το καινούργιο επεισόδιο μίας από τις μακροβιότερες σειρές της εποχής μας.

Με αφορμή την επέτειο του χιλιοστού επεισοδίου, η ομάδα της Crunchyroll, της επίσημης πλατφόρμας προβολής της σειράς στην Αμερική και την Ευρώπη, φιλοτέχνησε μία… συνοπτική αναδρομή στην τηλεοπτική ιστορία του One Piece, επιλέγοντας ένα δευτερόλεπτο ανά επεισόδιο.

το επεισοδιο

Το επεισόδιο #1000 έρχεται στη μέση μίας από τις πιο σημαντικές μάχες του πληρώματος του επίδοξου Βασιλιά των Πειρατών, Monkey D. Luffy.

Έχοντας κηρύξει τον πόλεμο σε δύο από τους μεγαλύτερους και πιο δυνατούς πειρατές των θαλασσών του «Νέου Κόσμου» (New World) -όπως αποκαλείται το δεύτερο μισό της περίφημης Grand Line- οι Straw Hat Pirates καλούνται να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει παρουσιαστεί στο δρόμο τους. Δύο αντιπάλους που είναι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, ανίκητα κτήνη: τους Αυτοκράτορες της Θάλασσας (Emperors of the Sea), Big Mom και Kaido.

Για το σκοπό αυτό, έχουν σχηματίσει πειρατική συμμαχία με δύο πειρατικά πληρώματα από τη λεγόμενη Χειρότερη Γενιά (Worst Generation), δηλαδή τη φουρνιά φασαριόζικων πειρατών στην οποία ανήκουν και οι ίδιοι: τον πρώην Πολέμαρχο της Θάλασσας (Warlord of the Sea), Trafalgar Law και τους Heart Pirates, και τον Eustass Kid και τους Kid Pirates.

Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή του Kaido στα εσωτερικά της χώρας των σαμουράι, Wano, και της υφαρπαγής της θέσης του Σογκούν από τον Korozumi Orochi αντί του νόμιμου διαδόχου, Kozuki Oden, έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για έναν τεράστιο πόλεμο, στο επίκεντρο του οποίου τυχαίνει να βρίσκονται οι πειρατές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις δικές τους φιλοδοξίες. Οι κεντρικοί πρωταγωνιστές των εξελίξεων, όμως, είναι οι υπηρέτες σαμουράι του Oden, γνωστοί ως «Τα Εννιά Θηκάρια» (The Nine Scabbards), και οι άντρες τους, καθώς και οι ζωόμορφοι πολεμιστές της φυλής Mink. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται τα σώματα των νίντζα και των σαμουράι που ακολούθησαν τον Orochi προδίδοντας την προηγούμενη ηγεσία, είτε από επιλογή είτε από το φόβο της εξόντωσης. Παράλληλα, άγνωστος είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι κυβερνητικοί πράκτορες που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο νησί, το νεοεμφανισθέν σώμα μυστικών υπηρεσιών Cipher Pol Aigis Zero, ή για συντομία CP-0, καθώς και ο πρώην υπαρχηγός του δυνατότερου πειρατικού πληρώματος του μακαρίτη Whitebeard, Marco the Phoenix.

Σε αυτές τις συνθήκες, και ενώ ο πόλεμος έχει ξεκινήσει για τα καλά, ο Luffy θέλει να βοηθήσει στη μάχη τους σαμουράι του Oden που έχουν εξαπολύσει την εκδικητική τους ορμή στον Kaido. Για να το κάνει αυτό πρέπει να βρεθεί στην κορυφή του θόλου σε σχήμα νεκροκεφαλής, μέσα στον οποίο βρίσκεται το κάστρο του Kaido. Ωστόσο, τόσο το πλήρωμα των Animal Kingdom Pirates, όσο και η διψασμένη για εκδίκηση Big Mom, εμποδίζουν την πορεία του.

Τότε, οι διάσπαρτοι μέχρι εκείνη τη στιγμή Straw Hats, αρχίζουν να συγκεντρώνονται στην κεντρική αίθουσα του κάστρου, προκειμένου να βοηθήσουν τον καπετάνιο τους και να εξαπολύσουν την επίθεσή τους στο αντίπαλο στρατόπεδο. Έχοντας καταφέρει να αφοπλίσουν προσωρινά την Big Mom, να σώσουν τον γιο του Oden και νόμιμο διάδοχο του θρόνου, Kozuki Momonosuke, αλλά και να αιφνιδιάσουν τους αντιπάλους τους, προκαλώντας τους σημαντικές απώλειες, οι Straw Hats τώρα πρέπει να καθαρίσουν το δρόμο του Luffy για την κορυφή – κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Στο χιλιοστό επεισόδιο της σειράς, βλέπουμε το πρωταγωνιστικό πειρατικό πλήρωμα σε πλήρη σύνθεση μετά από πολύ καιρό, έτοιμο να προκαλέσει χάος στους εχθρούς του και ρίγη συγκίνησης σε όσους παρακολουθούν. Άλλωστε, κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από το επεισόδιο 553 στο Fishman Island, το 2012 – σχεδόν μία ολόκληρη δεκαετία! Ήταν λοιπόν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρουσιάσουν με έντονα νοσταλγικό τρόπο κάθε μέλος του πληρώματος ξεχωριστά, θυμίζοντάς μας το παρελθόν του και την πορεία του στο πλευρό του Luffy και των υπολοίπων. Με την επίσημη προσθήκη του «Γιου της Θάλασσας» Jimbei, το πλήρωμα πλέον αριθμεί 10 μέλη, τα οποία έχουν περάσει από πολλές δοκιμασίες και πλέον θέτουν συνειδητά και αδιαμφισβήτητα τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία του καπετάνιου τους και της φιλοδοξίας του να κυριαρχήσει στη θάλασσα.

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ

Μέσα στην ίδια χρονιά, το «One Piece»… τα χίλιασε διπλά: πέρα από το επεισόδιο αυτής της εβδομάδας, το κεφάλαιο #1000 του πρωτότυπου manga κυκλοφόρησε στις 4 Ιανουαρίου του 2021, με τίτλο «Straw Hat Luffy». Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά κεφάλαια του manga, το οποίο θα δούμε στη μικρή οθόνη το 2022.

Το εξώφυλλο για το χιλιοστό κεφάλαιο του One Piece αποτελεί διασκευή του κλασικού πλέον σχεδίου που χρησιμοποιήθηκε στο κεφάλαιο #100, με την προσθήκη των νέων μελών του πληρώματος.

Έτσι, από την αρχή του έτους, η παραγωγή του One Piece βρίσκεται σε μια διαρκή γιορτή, οργανώνοντας συνεχώς επετειακές εκδηλώσεις, ανακοινώνοντας νέα σχέδια και χαρίζοντας απλόχερα νοσταλγία σε όσους παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα. Το project βαφτίστηκε #onepiece1000logs και περιλαμβάνει μία σειρά από προωθητικά σχέδια και βίντεο, την έβδομη δημοσκόπηση δημοφιλίας των χαρακτήρων του One Piece, συνεργασίες και έξτρα δωρεάν υλικό.

Ακολουθούν τα κυριότερα:

  • One Piece World Top 100

Για πρώτη φορά, η τελευταία δημοσκόπηση δημοφιλίας χαρακτήρων του One Piece έλαβε χώρα σε παγκόσμια κλίμακα! Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα One Piece World Top 100, όπου μπορούσε να ψηφίζει ο καθένας τον αγαπημένο του ήρωα, από τις 4/1/2021 μέχρι τις 28/2/2021. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες 6, οι οποίες λάμβαναν χώρα μόνο στην Ιαπωνία, τώρα οι αναγνώστες όλου του κόσμου είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν και να συνδιαμορφώσουν το αποτέλεσμα.

Διαφημιστική καταχώριση για το World Top 100 στις σελίδες της αμερικανικής εφημερίδας New York Times

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο ψήφισαν κάτοικοι διαφορετικών περιοχών του κόσμου: στα αποτελέσματα που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα, εκτός από τα συνολικά τελικά αποτελέσματα, υπάρχει και η γεωγραφική κατανομή για όσους έχουν περιέργεια. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη πρώτη ψηφίστηκε η Nami, ενώ ο πρωταγωνιστής Luffy μόλις τέταρτος!

Σε παγκόσμια κλίμακα, τα αποτελέσματα (top10) είχαν ως εξής:

  1. Monkey D. Luffy
  2. Roronoa Zoro
  3. Nami
  4. Sanji
  5. Trafalgar Law
  6. Nico Robin
  7. Boa Hanckock
  8. Carrot
  9. Portgas D. Ace
  10. Sabo

Οι υπόλοιποι Straw Hats βρέθηκαν στις θέσεις: Usopp #15, Tony Tony Chopper #16, Jimbei #18, Brook #26, Franky #28.

Για να ευχαριστήσει τον κόσμο για τη μεγάλη συμμετοχή, ο Oda φιλοτέχνησε το επόμενο διάστημα μία τεράστια έγχρωμη αφίσα σε τρία μέρη με τους δημοφιλέστερους ήρωες της σειράς του.

Προωθητικό βιντεάκι για το One Piece World Top 100
  • One Piece vol.100

Δε θα μπορούσε να τα χιλιάσει, χωρίς να τα εκατοστήσει! Στην κλιμάκωση της ιστορίας του Wano, το One Piece δεν έφτασε μόνο το χιλιοστό κεφάλαιο, αλλά ξεπέρασε και τον αριθμό των 100 τόμων, με την κυκλοφορία του πιο πρόσφατου τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η έκδοση του εκατοστού τόμου One Piece, εκτός από κορυφαία στιγμή στην εκδοτική ιστορία του έργου αλλά και των κόμικς εν γένει, στάθηκε η αφορμή για έναν ακόμη ενδιαφέρων εικαστικό πειραματισμό.

Τα εξώφυλλα των τόμων 99, 100 και 101 ενώνονται προκειμένου να σχηματίσουν ένα μεγάλο, εντυπωσιακό σχέδιο, στο οποίο φιγουράρει το πλήρωμα των Straw Hats, οι δύο κεντρικοί αντίπαλοι της τρέχουσας ιστορίας, οι Αυτοκράτορες Big Mom και Kaido, καθώς και δύο χαρακτήρες-κλειδιά, ο αδερφός του Luffy, Portgas D. Ace και η κόρη του Kaido, Yamato.

Ο τόμος 100 πούλησε περισσότερα από 1 εκατομμύριο αντίτυπα μέσα σε μία εβδομάδα από την κυκλοφορία του, ενώ το έργο κοντεύει να ξεπεράσει σε συνολικές πωλήσεις το φράγμα των 500 εκατομμυρίων, έχοντας ήδη κυριαρχήσει στη λίστα με τα πιο ευπώλητα κόμικς ιαπωνικής προέλευσης (manga) και οδεύοντας με ταχύτητα στην κορυφή των κόμικς του κόσμου, αφήνοντας πρόσφατα πίσω του τον διάσημο Batman (484 εκατομμύρια). Επόμενος στόχος, ο Superman (600 εκατομμύρια)!

  • One Piece 1000 Story Memorial

Το One Piece, όπως τα περισσότερα γνωστά εφηβικά shonen manga των τελευταίων ετών, δημοσιεύεται σε συνέχειες στα πλαίσια της έκδοσης του εβδομαδιαίου περιοδικού Weekly Shonen Jump. Κάθε εβδομάδα, όλα τα manga που συνεργάζονται με την εκδοτική της Shueisha, δημοσιεύουν το νέο τους κεφάλαιο στις σελίδες του περιοδικού – σταδιακά, τα κεφάλαια αυτά συλλέγονται σε ξεχωριστούς τόμους.

Μέσα από τις σελίδες του Shonen Jump έχουν προκύψει θρυλικές ιστορίες, όπως το εμβληματικό Dragon Ball, τα σύγχρονα του One Piece, Bleach και Naruto, το μυστηριώδες Death Note, το χιουμοριστικό Gintama, το ασταμάτητο Hunter x Hunter, αλλά και τα κλασικά Slam Dunk, Fist of the North Star, Rurouni Kenshin κ.ά.

Έτσι λοιπόν, στο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφόρησε το κεφάλαιο #1000, εκτός από τις ιστορίες των σημερινών συναδέλφων του Oda, ο αναγνώστης μπορούσε να βρει και μία ειδική, επετειακή ιστορία που ετοίμασαν, ως φόρο τιμής, όλοι οι τρέχοντες δημιουργοί (mangaka) του περιοδικού, σχεδιάζοντας λίγες σελίδες με τους ήρωές τους και τους ήρωες του Eiichiro Oda.

Γνωστότεροι μεταξύ αυτών, οι Kohei Hoikoshi (My Hero Academia), Yuki Tabata (Black Clover), Riichiro Inagaki & Boichi (Dr. Stone) και Gege Akutami (Jujutsu Kaisen).

Φυσικά, στο εξώφυλλο του τεύχους πρωταγωνιστεί ο «χιλιάρης» Luffy, δε λείπουν όμως και οι υπόλοιποι γνωστοί χαρακτήρες του περιοδικού να τον περιστοιχίζουν, με τον καθένα να σχεδιάζει με το δικό του χαρακτηριστικό ύφος τον αγαπημένο του ήρωα από το One Piece.

Το εξώφυλλο του περιοδικού Weekly Shonen Jump στις 4/1/2021, όπου δημοσιεύτηκε το κεφάλαιο #1000 του One Piece
  • «We Are» / 2021

Το πρώτο τραγούδι τίτλων του «One Piece» το 1999 ήταν το περίφημο «We Are». Στην Ελλάδα έγινε γνωστό ως «Ντρέηκ, το κυνήγι του θησαυρού» ή «Καπετάνιος Ντρέηκ». Αυτό το κλασικό τραγούδι, του οποίου την ελληνική εκδοχή θυμομαστε όσοι έτυχε να το παρακολουθήσουμε από τους δέκτες του Alter στις αρχές του 2000, μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στα πλαίσια του franchise, αφού αποτελεί αναπόσπαστο και πολύ χαρακτηριστικό μέρος του.

Έτσι, για τον εορτασμό των 1000 επεισοδίων, η ομάδα της παραγωγής αποφάσισε να μας κάνει ένα πολύ ευχάριστο, νοσταλγικό δώρο: να χρησιμοποιήσει ως opening σήμερα, 22 χρόνια μετά, για άλλη μια φορά το κλασικό τραγούδι «We Are», διασκευάζοντας το οπτικό σκέλος ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες του πληρώματος του φέρελπι Βασιλιά των Πειρατών.

Πρόκειται για μία πολύ ευχάριστη έκπληξη, αφού εκτός από την αφύπνιση αναμνήσεων και συναισθημάτων για όσους παρακολουθούν τη σειρά από μικρή ηλικία, μας υπενθυμίζει την εξέλιξη της βιομηχανίας, από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα μέχρι σήμερα. Κάτι που η Toei Animation, η εταιρεία παραγωγής του anime του One Piece, έχει φροντίσει να μας επισημάνει με τη δουλειά της το τελευταίο διάστημα, αφού έχει παρουσιάσει μερικά από τα πιο προσεγμένα οπτικά επεισόδια της σειράς καθόλη τη διάρκεια της σεζόν του Wano.

Ευχαριστούμε για όλα!

Σχολιάστε