Οι Πειρατές της Καραϊβικής σε κόμικς

920761-cover_piratiΣτις 25 Μαΐου, ο θρυλικός πειρατής Τζακ Σπάροου σαλπάρει για νέες περιπέτειες στις θάλασσες της Καραϊβικής. Η Disney συνεχίζει το πετυχημένο franchise των Πειρατών της Καραϊβικής, με την πέμπτη ταινία της σειράς, Η Εκδίκηση του Σαλαζάρ (Dead Men Tell No Tales).

Η σειρά… «σήκωσε τις άγκυρες» το 2003, με την πρώτη ταινία Η Κατάρα του Μαύρου Μαργαριταριού, αλλά δοκιμάστηκε και σε άλλες… «θάλασσες», πέρα από αυτήν του κινηματογράφου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το όλο κόνσεπτ των Πειρατών της Καραϊβικής ανατρέχει στο μακρινό 1967, όταν στήθηκε για πρώτη φορά η ομώνυμη ατραξιόν στην Disneyland – μάλιστα πρόκειται για την τελευταία προσθήκη που επέβλεψε ο ίδιος ο Walt Disney, αφού απεβίωσε 3 μήνες πριν ανοίξει για το κοινό. Ουσιαστικά, λοιπόν, η φανταστική σειρά ταινιών οφείλει την ύπαρξή της στο δημοφιλέστατο θεματικό πάρκο της Disney.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μία εταιρία με τέτοια παράδοση στο… χαρτί, δε θα μπορούσε να αφήσει τους Πειρατές να της ξεφύγουν. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Την περίοδο 2003-2004, στο περιοδικό ποικίλης ύλης Disney Adventures, ο Bret Blenvis και οι συνεργάτης του δημιούργησαν μία σειρά από μικρές, κάτω των δέκα σελίδων, πρωτότυπες περιπέτειες του Τζακ Σπάροου. Πιο πρόσφατα, το έμπειρο πενάκι του Ιταλού Giovanni Rigano υπέγραψε τις διασκευές των ταινιών Το Σεντούκι του Νεκρού και Στο Τέλος του Κόσμου, παντρεύοντας όμορφα το ρεαλιστικό στοιχείο της σειράς με το πιο παιδικό ύφος των κόμικς της Disney. Το πιο ιδιαίτερο, βέβαια, πείραμα, προέρχεται από την Ιαπωνία. Ο Mikio Takibana μετέφερε τη δεύτερη ταινία των Πειρατών σε μία ενδιαφέρουσα αισθητικά manga εκτέλεση.pirati dei caraibi

Μετά από μία δεκαετία, σχεδόν, αδράνειας, η Disney επέστρεψε το 2016 με έναν νέο τίτλο, αφιερωμένο αποκλειστικά στους Πειρατές της Καραϊβικής, εκμεταλλευόμενη προφανώς την αναμενόμενη εμπορική επιτυχία της πέμπτης προσθήκης στη σειρά ταινιών (από τις εκδόσεις Joe Books LtD). Έτσι, το Σεπτέμβρη του 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού Pirates of the Caribbean, το οποίο πρόσθεσε κάποια στοιχεία στην ιστορία των Πειρατών. Μέχρι σήμερα κυκλοφόρησαν 4 τεύχη και μένει να ανακοινωθεί αν θα συνεχιστεί μετά την προβολή της Εκδίκησης του Σαλαζάρ.

Το πιο απαιτητικό σε τέτοιου είδους απόπειρες πιστεύω είναι ο τρόπος αποτύπωσης των χαρακτήρων στο χαρτί. Και αυτό γιατί δεν μπορείς να τους πλάσεις εξ ολοκλήρου από τη φαντασία σου, με βάση πιο γενικές περιγραφές του εκάστοτε σεναριογράφου. Πρέπει να βασιστείς στα χαρακτηριστικά του υπαρκτού ηθοποιού που υποδύεται το ρόλο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μία σχεδιαστική δυσκαμψία και να στερήσει σε ροή και φυσικότητα. Πόσο μάλλον, όταν πρωταγωνιστής είναι ο Johnny Depp.

Απ’ ό,τι φαίνεται, ο Jeo Flood (σχεδιαστής) σε συνεργασία με τον Chris Schweiser (σεναριογράφος) τα πήγανε αρκετά καλά.
8-POTC-Comic

Προς το παρόν, η συνέχεια στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Η επίσημη σελίδα των Πειρατών της Καραϊβικής.
Η νέα ταινία στο imdb.
Πληροφορίες για τα τεύχη της πιο πρόσφατης σειράς.

bonus

Σχολιάστε